måndag, september 18, 2006

Sannolikheten är aktuell än i dag...

"Sannolikt va, det betyder väl nånting som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt och därför är det synd att vi tydligen från och med i år på grund av de rådande konjukturerna inte har råd med några riktiga sanningar utan vi måste nöja oss med sannolikhetskalkyler.
För att dom är inte riktigt lika pålitliga och dom blir till exempel väldigt olika före och efter. Jag menar t.ex. före FORSMARK då var det ju väldigt osannolikt att det som hände i FORSMARK skulle hända, men sen så fort det hade hänt då rakade ju sannolikheten plötsligt upp till inte mindre än 100 procent så att det blev nästan sant att det hade hänt. Men bara nästan sant. Det är det som är det konstiga. För att det är fortfarande som om dom går omkring och tycker att det där som hände i FORSMARK det var liksom så otroligt osannolikt så att egentligen har det nog inte hänt.
Ja hela socialdemokratiska partiet går ju sedan mer än ett halvår tillbaka och väntar på besked om det som hände i FORSMARK har hänt eller inte, innan de kan bestämma sig för om dom ska tycka att kärnkraften är så farlig som den skulle va om det som hände i FORSMARK har hänt, va. Och man förstår ju att dom tvekar för att enligt alla sannolikhetsberäkningar så inträffar ju en sådan där olycka bara kanske en enstaka gång på flera tusen år och då är det ju inte särskilt troligt att den skulle ha hänt redan nu, va. Utan att det är väl i så fall mycket mera sannolikt att den har hänt längre fram. Och då kommer ju saken i ett annat läge.
Sen är det ju det också att om nu det här som hände i FORSMARK verkligen hände, mot förmodan, då är ju risken att det ska hända en gång till, den är ju då så löjligt liten så att på sätt och vis kan man säga att det var nästan bra att det som hände i FORSMARK hände, om det nu gjorde det. För jag menar då kan vi ju va nästan säkra på att det inte händer igen. I varje fall inte i FORSMARK. Ja, och i varje fall inte samtidigt som förra gången. Nä, risken för det den är så väldigt liten så den är försumbar. Med det menas att den finns inte, fast bara lite.
Nu är ju det här ganska krångliga saker för gemene man, så att ha folkomröstning om sånt här är väl entligen ingen idé. För jag menar folk i allmänhet dom resonerar naturligtvis på sitt grovhuggna vis så att det som hände i FORSMARK verkligen har hänt. Dom tar det som en sanning. Dom förstår inte att en sak som inte ens är sannolikt den kan ju ännu mindre vara sann. Dom har inte hängt med i utvecklingen. Dom har väl antagligen lärt sig av sina föräldrar att alltid tala sanning. Tala alltid sanning, barn, sa nog deras föräldrar till dom. Det får inte vi säga till våra barn. Vi måste lära våra barn att alltid tala sannolikt. Så att dom förstår att det som hände i FORSMARK inte kan hända här, eftersom det inte ens kunde hända där, vilket ju hade varit mycket mera sannolikt, med tanke på att det var där det hände."

- Tage Danielsson's monolog med små ändringar av mig...

1 Comments:

Blogger skabbmannen skrev...

Den är fin. Egentligen är det väl Harrisburg?

Det har förresten kommit en englesisk människa och kommenterat i min blog. Så det så!

11:20  

Skicka en kommentar

<< Home